Open 09:00 - 12:15 / 13:15 - 18:15

Chippen van uw huisdier

Een chip is een buisje van bioglas (ter grootte van een rijstenkorrel), dat met een inbrengnaald onder de (nek-)huid van een dier kan worden aangebracht. Het bevat een microchip en een spoeltje dat als antenne fungeert. Met behulp van een afleesapparaat (reader) dat bv elke dierenarts of dierenasiel heeft, kan uit de chip een uniek 15-cijferig getal worden afgelezen. De eerste cijfers ‘528’ geven daarbij aan dat de chip in Nederland is ingebracht.

In Nederland moeten pups binnen 7 weken na de geboorte gechipt worden èn een EU-dierenpaspoort hebben. Binnen 2 dagen moeten deze vervolgens beiden geregistreerd worden bij een erkende Databank (erkende chippers mogen de registratie van de chip doen, maar alleen dierenartsen mogen zowel de registratie van de chip als het EU-dierenpaspoort doen). Voor de registratie is ook een Uniek Bedrijfsnummer (UBN) nodig van de  fokker van de pups. Dat UBN-nummer is hier aan te vragen.  Zonder UBN-nummer is registratie niet mogelijk ! De fokker moet erna zelf nog een geboortemelding doen om de registratie compleet te maken

Als iemand zelf een hond uit het buitenland importeert moet deze ook een UBN-nummer aanvragen, anders kan de hond niet door een dierenarts geregistreerd worden. Deze registratie moet binnen 2 weken na aankomst in Nederland gebeuren.

Afspraak maken

Wijzigingen?

Als een pup (of volwassen hond) eenmaal geregistreerd is kunnen (moeten) nieuwe eigenaren zelf wijzigingen doorvoeren, zoals tenaamstelling, adreswijziging, of overlijden (daarvoor is dus geen UBN-nummer nodig).

De registratiemaatregelen zijn bedoeld om een betere controle te kunnen uitvoeren in de strijd tegen ongewenste illegale handel van honden. Door het verplicht vastleggen van de eerste eigenaar (fokker of importeur) wordt het direct duidelijk waar de hond vandaan komt en van wie de hond een chip en het paspoort kreeg.

Voor katten en fretten is een chip alleen verplicht als ze naar het buitenland meereizen, maar het is wel verstandig om ze sowieso te laten chippen zodat bij kwijtraken de eigenaar eenvoudig kan worden opgespoord. Voor katten in Nederland wordt in de nabije toekomst het aanbrengen en registreren van een chip gelukkig ook verplicht.

Indien een dier zonder eigenaar wordt aangetroffen, en bv naar een dierenarts of dierenasiel wordt gebracht, kan aan de hand van het chipnummer (het telefoonnummer van) de eigenaar worden gevonden. Daartoe is het wel nodig dat de betreffende gegevens in een Databank worden geplaatst. Goede zoekmogelijkheden zijn:

  Website van verzamelde Databanken

Nederlandse Databank Gezelschapsdieren

   Belgische Databank voor Gezelschapsdieren

  Europees geregistreerde Databanken

Wereldwijd geregistreerde Databanken

© 2024 - Dierenkliniek Heythuysen
Created by LR Internet