Maandag geopend om 09.00

Hond of kat mee naar het buitenland?

Dan kunt U de actuele eisen voor landen IN EUROPA HIER opvragen; en voor landen BUITEN EUROPA kunt u de actuele eisen HIER opvragen.

Uiteraard kunt u ook informatie opvragen bij de ambassade van het land waar U naar toe gaat. Indien U meerdere landsgrenzen passeert dient U voor elk land dat U passeert aan de eisen te voldoen. Indien het paspoort door de VWA gelegaliseerd moet worden, kan dit uitsluitend bij het team Certificeren op afstand in Utrecht via tel. (070) 378 68 30. Daarnaast zijn er nog een aantal zaken waaraan U dan moet denken. Hieronder een korte samenvatting:

Onder de volgende 3 voorwaarden mag een hond of kat vanuit het ene Europese Unie (=EU)-land mee naar een ander EU-land*:

  1. In bezit zijn van een Europees Dierenpaspoort (bij dieren gechipped na 29-12-2014 moet de pagina met het chipnummer gelamineerd zijn en op elke bladzijde in het paspoort hetzelfde unieke nummer staan)
  2. Geldige rabiesvaccinatie (kan vanaf een leeftijd van 12 weken; daarna geldt nog een wachttermijn van minimaal 21 dagen. De vaccinatie is in EU-landen 3 jaar geldig (buiten de EU meestal slechts 1 jaar!)
  3. Chip (transponder) onder de huid

Let op : enkele EU-landen stellen aanvullende eisen :

  • IERLAND, NOORWEGEN, MALTA EN VERENIGD KONINKRIJK: HONDEN moeten tussen de 24 en 120uur vóór toelating door een dierenarts behandeld zijn met een praziquantel bevattend middel tegen lintwormen, en dit moet met datum en exact tijdstip genoteerd staan in het paspoort van de hond

Let op : vóór de terugkeer uit veel niet-EU-landen is een geldige rabies-titer bepaling vereist, dat wil zeggen dat er een bloedmonster moet zijn afgenomen waarin door een erkend laboratorium voldoende opgebouwde afweerstoffen tegen rabies zijn aangetoond.

Het is verstandig om preventieve maatregelen te nemen tegen zogenaamde ‘tropische’ infectieziekten die mn een hond kan oplopen in het buitenland:

  1. Babesiose : een door teken overgebrachte bloedparasiet, komt in Europa mn voor ten zuiden van de Belgisch-Franse grens
  2. Leishmania : een parasiet die door zgn. ‘zandvliegen’ wordt overgebracht, in Zuid-Europa
  3. Hartworm : een wormpje dat door muggen wordt overgebracht, langs de Middellandse Zee en in de Po-vlakte
    De Scalibor band beschermt een hond tegen Babesiose en Leishmania; met Advocate kan hartwormziekte worden voorkomen.

* EU= België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zweden

Terug naar overzicht
© 2024 - Dierenkliniek Heythuysen
Created by LR Internet