Open 09:00 - 12:15 / 13:15 - 18:15

Ontworming

Regelmatig ontwormen van een hond of kat lijkt logisch maar is ook belangrijk uit een oogpunt van volksgezondheid. Door het intensieve contact met huisdieren kunnen heel gemakkelijk, bv door het aaien van de vacht, spoelwormeitjes het menselijk lichaam binnenkomen. Met name voor kinderen moet dit zoveel mogelijk vermeden worden.

De Europese organisatie ESCCAP is een groep van parasitologen die uniforme richtlijnen opstelt voor de parasietenbestrijding bij honden en katten. Voor volwassen honden en katten is hun advies om in principe 4x per jaar te ontwormen. Uitzonderingen hierop zijn mn.:

  • huishoudens met een kat die niet buiten komt, dan is in principe 1-2x per jaar toereikend
  • jachthonden die mee op jacht gaan en daarom een verhoogde kans hebben de vossenlintworm op te lopen: tijdens het jachtseizoen maandelijks ontwormen.

De samenvatting van de ontwormingsrichtlijn, en een keuze diagram om te bekijken hoe vaak een hond of kat ontwormd moet worden staat op deze pagina.
Om het ontwormen niet te vergeten is het handig om hiervan een herinneringsnotitie te maken in de (telefoon) agenda. Hiervoor zijn diverse handige apps beschikbaar.

Terug naar overzicht
© 2024 - Dierenkliniek Heythuysen
Created by LR Internet