Elke stof kan giftig zijn, als de hoeveelheid maar groot genoeg is. Zo kan zelfs overmatig drinken van water erg gevaarlijk worden. Als een dier van een stof zoveel binnenkrijgt dat het lichaam beschadigd wordt, noemen we dat een vergiftiging.
Wat er dan gedaan moet worden hangt af van welke stof het betreft en de toestand van het dier. Laten braken kan in het acute stadium een optie zijn, maar is soms juist fout. Probeer in elk geval niet zelf om een hond te laten braken door deze zout in te geven, dat leidt vaak niet tot braken maar kan op zichzelf ook weer ernstige problemen veroorzaken. Neem dus bij het vermoeden van een vergiftiging of als een huisdier iets ongewenst heeft opgegeten direct met ons contact op.
Specifiek willen we hier nog een chocolade vergiftiging noemen
Niet bij iedereen is namelijk bekend dat CHOCOLADE vergiftigingsverschijnselen kan veroorzaken bij honden. Het bevat als toxische stof namelijk theobromine, een stof die invloed heeft op het zenuwstelsel en de spieren. Honden kunnen theobromine maar langzaam uit hun lichaam verwijderen, waardoor klachten pas 1 tot 10 uur na opname van de chocolade ontstaan. Vergiftigingsverschijnselen kunnen variëren van onrust, trillen en veel drinken, tot epileptiforme aanvallen, coma en zelfs overlijden ! Het gehalte aan theobromine in chocolade is sterk afhankelijk van de soort (kleur) van de chocolade : witte chocolade bevat vrijwel geen theobromine, melkchocolade echter wel; pure chocolade bevat 3x zoveel theobromine als melkchocolade.
Belangrijk is uiteraard om te weten bij welke hoeveelheid vergiftigingsverschijnselen kunnen optreden, dit blijkt echter per hond sterk verschillend te zijn. Er zijn wel algemene richtlijnen te geven :
Als op tijd ontdekt wordt dat een hond teveel chocolade heeft opgegeten kunnen wij de hond een injectie geven zodat dit weer uitgebraakt wordt. In een later stadium is er geen behandeling mogelijk met een soort tegengif, maar kunnen we indien er vergiftigingsverschijnselen optreden vaak wel nog levensreddend optreden, helaas is dit niet altijd succesvol : neem dus geen risico, en geef in elk geval zelf geen chocolade aan een hond !
Voor alle duidelijkheid: voor mensen is de theobromine in chocolade niet giftig, ook niet bij opname van grote hoeveelheden !
Terug naar overzicht